Categorie archief: OV-recht

Grote gevolgen bij veroordeling NS: uitsluiting van aanbestedingen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vorige week bekendgemaakt dat zij de NS en vijf bestuurders strafrechtelijk gaat vervolgen voor de malversaties bij de aanbesteding Limburg. Een eventuele veroordeling kan grote gevolgen hebben voor toekomstige aanbestedingen.

Ruim een jaar na de ontdekking van de fraude bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg is het …

Lees verder »

Opinie: Aanbesteding Limburg moet over en NS moet van alle aanbestedingen worden uitgesloten

Het rapport van de ACM waarin wordt vastgesteld dat de NS zich schuldig heeft gemaakt aan machtsmisbruik en het onderzoek in opdracht van NS waaruit blijkt dat de NS-top betrokken was bij de malversaties rond de aanbesteding Limburg zullen ernstige consequenties moeten hebben. Op de eerste plaats wordt het onvermijdelijk om de aanbesteding Limburg overnieuw …

Lees verder »

Opinie: “Fraude in Limburg kan einde van Qbuzz betekenen”

De gisteren bekend geworden malversaties bij de OV-aanbesteding Limburg kunnen verstrekkende gevolgen hebben. Het is niet ondenkbaar dat de kwestie zal leiden tot het einde van Qbuzz. De opinie van Arthur Kamminga (OV Tenders), consultant bij OV-aanbestedingen.

Door Arthur Kamminga

De onthullingen over de fraude bij NS-dochters Abellio en Qbuzz doen een ware schok van ongeloof …

Lees verder »

Ernstige onregelmatigheden bij NS-dochters bij OV-aanbesteding Limburg

Bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg hebben NS-dochters Abellio en Qbuzz vertrouwelijke informatie verkregen van concurrent Veolia. Een medewerker die nog in dienst was bij Veolia behoorde feitelijk tot het aanbestedingsteam van Abellio. Via deze persoon kreeg Qbuzz/Abellio toegang tot vertrouwelijke informatie van Veolia.

Als gevolg van de geconstateerde onregelmatigheden is het waarschijnlijk dat de aanbesteding …

Lees verder »

Volkskrant zit fout met beschuldiging kartelafspraken OV-bedrijven

Op 14 februari 2015 schreef journalist Sander Heijne voor de Volkskrant een artikel over kartelafspraken tussen de private vervoersbedrijven, tégen de NS. Heeft Heijne hier een punt?

Wat is precies de beschuldiging van Heijne? In essentie gaat het er om dat in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) een afspraak zou zijn gemaakt dat niet wordt geprocedeerd …

Lees verder »

FMN gaat tweede verlenging GD-concessie aanvechten

De Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) is voornemens de verlenging van de busconcessie Groningen-Drenthe (beter bekend als de “GD-concessie) aan te vechten bij de rechter. Dat meldt RTV Noord, die daarbij verwijst naar een brief van de advocaat van FMN aan de provincie.

Het OV-bureau Groningen-Drenthe is van plan om de GD-concessie opnieuw met twee jaar te …

Lees verder »

Gunning Haarlem-IJmond mogelijk onrechtmatig

Als de geruchten kloppen, heeft het er alle schijn van dat de gunning van de busconcessie Haarlem-IJmond onrechtmatig is verlopen. Vorige week werd bekend dat bij de veelbesproken gunning vervoerders Syntus en Connexxion exact gelijk waren geëindigd, waarna laatstgenoemde na een loting als winnaar werd aangewezen.

Door Arthur Kamminga (OV Tenders) 

De gunning van de busconcessie Haarlem-IJmond …

Lees verder »

“Verlenging OV-concessie Groningen-Drenthe niet toegestaan”

Het voornemen van het OV-bureau Groningen-Drenthe om de zogenaamde “GD-busconcessie” met twee jaar te verlengen is niet toegestaan. Tot die conclusie komt Arthur Kamminga, jurist gespecialiseerd in openbaar vervoer.

Gedeputeerde Staten van Groningen en Drenthe hebben kort voor het kerstreces aan Provinciale Staten in collegebrieven laten weten dat het OV-bureau Groningen-Drenthe van plan is de …

Lees verder »