«

»

Veolia, Arriva en Abellio doen bod in aanbesteding OV-concessie Limburg

Bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in de provincie Limburg zijn drie inschrijvingen gedaan. Veolia, Arriva en Abellio brachten een bod uit. Vandaag was de sluitingsdatum voor inschrijvingen voor de concessie in Limburg.

Gedeputeerde Patrick van der Broeck is tevreden met drie marktpartijen. Hij spreekt van “een prima marktwerking.”
Veolia is de zittende concessiehouder in Limburg. De reiziger heeft vanaf eind 2016 en de daaropvolgende 15 jaar nog maar met één vervoersbedrijf te maken. Zowel stoptreinen, bussen als openbaar vervoer op maat zitten straks bij dezelfde vervoerder.

Door de decentralisatie van alle stoptreindiensten gaat het om een unieke aanbesteding. Hiermee is Limburg verantwoordelijk voor het hele regionale openbaar vervoersysteem. Dit is de eerste keer in Nederland. De NS blijft verantwoordelijk voor het reizigersvervoer met intercity’s.

Kort geding
De aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg is niet onomstreden. Onlangs stonden Veolia en de provincie Limburg tegenover elkaar bij de rechter in een kort geding aangespannen door Veolia. Volgens de vervoerder zou de NS en haar dochterbedrijf Abellio moeten worden uitgesloten van deelname, omdat de NS als monopoliehouder van het hoofdrailnet over kennis en mogelijkheden zou beschikken die concurrenten niet hebben.

De rechter besloot niet mee te gaan in het betoog van Veolia. De verwachting is dat de vraag echter opnieuw voor de rechter zal worden gebracht in de beroepsprocedure die waarschijnlijk op de gunning en bezwaarprocedure zal volgen.

Naar verwachting kan in januari of februari 2015 tot gunning worden overgegaan.