«

»

NS wint aanbesteding treindienst Gouda – Alphen a/d Rijn

De treinconcessie Alphen aan den Rijn – Gouda wordt vanaf 11 december 2016 voor 15 jaar uitgevoerd door NS (NS ReizigersB.V. in combinatie met dochteronderneming Abellio Rail NRW GmbH). Dat is het resultaat van een openbare Europese aanbesteding die de provincie Zuid-Holland heeft uitgevoerd.

NS bestelt 6 nieuwe, zeer stille en comfortabele treinen met onder meer een gelijkvloerse instap en een rolstoeltoegankelijk toilet. Daarnaast biedt NS een stijging met 55% aan van het aantal ritten tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. De huidige halfuursdienst wordt op werkdagen tot 19:00 uur een kwartierdienst. Dit is de eerste treinverbinding die deel zal gaan uitmaken van R-net.

Arriva en NS waren de 2 partijen die een bieding hadden uitgebracht voor de treinverbinding tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. De provincie heeft de biedingen beoordeeld op basis van diverse kwaliteitscriteria, zoals het omzetten van de halfuursdienst naar een kwartierdienst, de kwaliteit en duurzaamheid van de treinen en het productassortiment (kortingsproducten, etc.).

NS behaalde de hoogste eindscore op deze criteria. De aanbestedingsprocedure gaat leiden tot sterk verbeterde kwaliteit van de treindienst vanaf december 2016, voor een gelijkblijvende exploitatiebijdrage van de provincie van ruim € 3 miljoen per jaar.

Kwartierdienst op werkdagen gedurende de hele dag
NS biedt op werkdagen een kwartierdienst gedurende de hele dag tot 19:00 uur. De kwartierdienst zal volledig van start gaan vanaf het moment waarop de railinfrastructuur hiervoor geschikt is gemaakt. Daarnaast worden tijdens de nieuwe contractduur de 2 nieuwe treinstations Boskoop Snijdelwijk en Waddinxveen-Zuid geopend. Tijdens de daluren en in de maanden juli en augustus de gehele dag, kunnen fietsen en grote huisdieren gratis mee.

Nieuwe R-net treinen en een rolstoeltoegankelijk toilet
De treinen die NS gaat inzetten zijn nieuw en zijn de eerste treinen die uitgevoerd gaan worden in de R-net huisstijl. De treinen zijn comfortabel en beschikken over een rolstoeltoegankelijke toiletruimte met een babytafel. De treinen beschikken daarnaast over onder meer een gelijkvloerse instap met het perron, gratis WiFi, stopcontacten, USB-aansluitingen en draadloos opladen van smartphones. Tevens zijn de treinen voorzien van een 1e klas compartiment.

Over de treindienst Alphen aan den Rijn – Gouda
De treindienst is een relatief kleine maar belangrijke schakel in de openbaar vervoerketen in de provincie Zuid-Holland. Op een gemiddelde werkdag kent de verbinding nu ruim 5000 instappers. De nieuwe concessie voor de treindienst loopt van 11 december 2016 tot en met 14 december 2031.

Voor de nieuwe concessie onherroepelijk is gegund, geldt eerst nog een wettelijke bezwaartermijn van 6 weken. Pas na deze termijn wordt de gunning aan NS definitief.