«

»

Arriva en NS bieden op treinconcessie Alphen a/d Rijn – Gouda

Arriva en de Nederlandse Spoorwegen (NS) zijn de twee partijen die een bieding hebben gedaan op de concessie Treindienst Alphen aan den Rijn – Gouda. De nieuwe concessie omvat alleen deze treindienst en gaat van start vanaf dienstregeling 2017.

Arriva en NS hebben een bod gedaan in de aanbestedingsprocedure die is gevoerd door de provincie Zuid-Holland, de concessieverlener voor de regionale treinverbinding tussen Alphen aan den Rijn en Gouda. Provinciesecretaris José Hilgersom maakte maandag 3 maart 2014 de namen van de bieders bekend op een bijeenkomst in aanwezigheid van beide vervoerders. “Met een kwartiersdienst en twee extra stations op deze lijn worden de reizigers straks nog beter bediend. Nu al maken dagelijks zo’n 2.600 mensen gebruik van deze treinverbinding”, aldus Hilgersom.

In april 2014 maakt de provincie bekend welke van de twee meedingende partijen vanaf 11 december 2016 voor een periode van 15 jaar tussen Alphen aan den Rijn en Gouda mag gaan rijden. Op dit moment verzorgt de NS op dit traject het treinvervoer.

R-net
De lijn tussen Alphen aan den Rijn en Gouda wordt een belangrijke spil in R-net, het openbaar vervoer netwerk van de Randstad. De trein tussen Alphen aan den Rijn en Gouda zal vaker gaan rijden. In ieder geval 4 keer per uur in de spits en afhankelijk van de uitkomsten van de aanbesteding mogelijk ook vaker in de daluren. Het in te zetten treinmaterieel zal moeten beschikken over onder andere een gelijkvloerse instap met het perron en over gratis WiFi.

Programma van Eisen
Het programma van eisen van Gedeputeerde Staten (GS) is gebaseerd op de uitgangspunten die Provinciale Staten vorig jaar hebben vastgesteld. Verder hebben GS de adviezen van de reizigersorganisatie en de regio’s meegenomen. Jaarlijks verleent de provincie ruim € 3 miljoen subsidie voor de treinverbinding.